BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Politikere vil fastholde fokus på beskæftigelse

Af Anders Godtfred-Rasmussen og Stefan Sigaard Weichert

Flere danske folketingspolitikere er uenige i kritikken fra de 15 væresteder i Region Syddanmark, der påpeger, at fokus på beskæftigelse for hjemløse borgere er skadende.

– Vi mener, at beskæftigelse altid skal være endemålet for borgere på overførselsindkomst, men tilgangen skal være individuel, om det så er bedre familierelationer, eller at den hjemløse skal ud af et misbrug. Det er kommunernes ansvar, men der skal stilles krav til den hjemløse, og beskæftigelse er altid endemålet, siger Lennarts Damsbo-Andersen (S), beskæftigelsesordfører.

Socialordførerne Karin Nødgaard (DF), Laura Lindahl (I) og Marianne Jelved (R) er enige.

– Det er forkert med et andet endemål en beskæftigelse. Mennesker bliver gladere og mere selvsikre, når de har en indkomst. Det er kommunernes ansvar, og så skal de prioritere forebyggelsen i arbejdet, og lære af hinandens succeser, siger Marianne Jelved, der bliver konfronteret med de sydjyske væresteders kritik. 

Kommunernes Landsforening har ikke villet svare på kritikken fra hverken væresteder eller folketingspolitikerne, men skriver i en mail, at de, i vurderingen af den enkelte, altid anbefaler en helhedsorienteret indsats på borgeren med fokus på familiesituationen.

Alternativet er uenig
Torsten Gejl, socialordfører for Alternativet mener, at beskæftigelses sagtens kan være godt for nogle socialt udsatte borgere, men at det ikke er lykken for alle. Han er enig med de sydjyske væresteders kritik at systemet, som de mener, ikke tager højde for de svageste. 

– For en række mennesker er det ikke relevant at skulle i aktivering, at de bliver jaget rundt efter et arbejde, som de i virkeligheden ikke kan varetage. Lovgivningen skal simpelthen laves om. Det giver ingen mening, at der er beskæftigelses tvang for de svage og udsatte, siger han og understreger, at det skal være muligt at sige nej til et tilbud, hvis det kan styrke folks trivsel.

– Hvis vi inddrager familien i arbejdet omkring de socialt udsatte borgers liv, så styrker vi også glæden og motivationen hos begge parter, siger Torsten Gejl.

Ifølge SFs socialordfører Trine Torp er og bør der ikke en konflikt mellem beskæftigelses indsats og fokus på individet.

De Konservative, Enhedslisten og Venstre har afvist at udtale sig på kritikken eller er ikke vendt tilbage efter gentagne henvendelser.

LÆS OGSÅ: Væresteder vil have fokus på de hjemløses børn

LÆS OGSÅ: Eksperter: Politikernes fokus på beskæftigelse er en fejl

LÆS OGSÅ: Syddanske væresteder: Fokus på beskæftigelse skader hjemløse borgere