BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Væresteder vil have fokus på de hjemløses børn

Den enkelte: Fokus på børn kan give hjemløse forældre et mål i livet, påpeger flere syddanske væresteder.

Af Anders Godtfred-Rasmussen og Stefan Sigaard Weichert.

Det er nødvendigt at tænke individuelt, hvis antallet af hjemløse borgere skal nedbringes og trivslen for gruppen øges. Sådan lyder opfordringen fra 15 væresteder i Region Syddanmark. For nogle kan svaret være deres børn, lyder det fra flere.

– De hjemløse har det så smertefuldt forhold til deres børn. Det er derfor en god idé at bruge ressourcerne på relationen til børnene, siger Bjarne Dahlman, korshærsleder hos Varmestuen i Fredericia.

– Vi oplever, at der ofte er samkvem, men at der mangler støtte hos den udsatte borger for at gøre det til en god oplevelse. Der bliver kun tænkt beskæftigelse, for familieafdelingen er ude af arbejdet med den hjemløse, når de ikke længere har børnene boende. De hjemløse flygter ind i alkohol eller andre ting for at glemme deres børn, siger Bjarne Dahlman.

Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, har 26 procent af de hjemløse mænd og 31 procent af de hjemløse kvinder mindreårige børn. De vil ofte være anbragt i familiepleje eller hos en døgninstitution, hvis ikke den hjemløse har en velfungerende ægtefælle. Det er ikke opgjort i rapporten, om de hjemløse har voksne børn.

Flere væresteder peger på, at det derfor vil være en idé at fjerne fokusset på beskæftigelse i en periode eller helt for så at fokusere på rollen som forældre. Det kræver et mere fleksibelt system i kommunerne uden primær fokus på beskæftigelse, hvor de hjemløse bliver støttet i at være forældre, selv om børnene er anbragt, lyder det.

– For dem, der har børn og familie, ligger det i den tunge del af samvittigheden. Når det drejer sig om børn, er det allertungest. Det svigt giver endnu mere grund til at dope sig. Det gør det også svært at holde sig clean, fordi dæmonerne kommer frem, siger Tove Hertz Mikkelsen, leder af Varmestuen KK i Vejle.

Hvis det kommunale skal nå ud til de hjemløse, er de nødt til at lytte efter deres ønsker, mener professor Lars Uggerhøj fra Aalborg Universitet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.
Hvis det kommunale skal nå ud til de hjemløse, er de nødt til at lytte efter deres ønsker, mener professor Lars Uggerhøj fra Aalborg Universitet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Hun bakkes op af professor Lars Uggerhøj fra Aalborg Universitet, der i de sidste sidste 25 år har lagt mærke til, at systemet er dårlige til at lytte til de udsatte og hjemløse borgeres ønsker.

– Hvis vi bliver ved med det fokus på beskæftigelse og ikke inddrager borgerne, kan vi arbejde herfra og til evighed, siger han og påpeger, at familielivet for en gruppe af disse borgere er et godt sted at starte.

I Danmark er der ikke lavet studier i de udsatte borgeres oplevelse af systemet i forhold til deres anbragte børn, men den svenske professor Ingrid Höjer fra University of Gothenburg har undersøgt området i 2011. Hun konkluderede i undersøgelsen  “Parents with Children in Foster Care” , at flere udsatte forældre såsom hjemløse føler sig straffet af systemet for at være dårlige forældre. At deres sorg bliver overset, og at systemet tog sig mere af børnene end af dem som forældre.Til gengæld ser hun positive resultater, når forældrene bliver inddraget.

LÆS OGSÅ: Tidligere hjemløs: Jeg blev svigtet som forælder

LÆS OGSÅ: For Lars vægtes stofferne højere end familien

LÆS OGSÅ: Professor: Anbragte børn har godt af deres forældre